Program

Program

Denna gång byggs programmet för Viexpo Virtual Export Event kring fyra teman.

Torsdag 26.1.2023

9:00
Välkommen

9:10
Ulkoministeriön tietoisku

–info på finska om utrikesministeriets exportfrämjande aktiviteter och utrikesministeriets beskickningsnätverks tjänster.

Jyrki Nissilä

Temat under förmiddagen

Att urskiljas i digitala kanaler

9:30

Verkkokauppiasklubit yrittäjien tukena

–Med hjälp av Business Finlands Experience Commerce-program har 11 regionala online-återförsäljarklubbar redan lanserats. Klubben är en peer-learning-grupp med 6–10 företag som hjälper företag att växa och internationaliseras. Leevi Parsama berättar om klubbarnas verksamhet och syfte.

Leevi Parsama, Experience Commerce Finland

 

10:00
TikTokilla kansainvälistä näkyvyyttä – Case: Vilpe Oy
          

Katarina Hellén, Vilpe Oy

 

10:30
Case SporttiRakki, verkkokauppa Isokyröstä

–Hur blev företagaren en hundprodukters och -tjänsters e-handlare, och med vilka lärdomar har företagets omsättning växt med till och med över 40 % årligen.

Heidi Hendrell, SporttiRakki (Dogomo Oy)

Temat under eftermiddagen

Nordiska marknadsmöjligheter

12:00
Dronet ja sähkölennot

–Tulevaisuuden liikkumis- ja logistiikkamahdollisuudet Pohjoismaissa

Elisabet Kivimäki, Into Seinäjoki

 

13:00

Kansainväliset messut viennin edistäjänä
För att diskutera mässors betydelse för export och sina mässerfarenheter har vi med oss

Marketta Järviluoma, Veljekset Ala-Talkkari Oy

Timo Rossi, Jakamo

 

14:00
Investments in Västerbotten and Norrbotten
–Export opportunities for Finnish companies

Anders Hjalmarsson, Västerbottens Handelskammare

Fredag 27.1.2023

Temat under förmiddagen

Erfarenheter från livsmedelsexport

9:00
Yritysryhmähankkeen hyödyt pk-yritykselle
–Företags erfarenheter från exportprojektet för för ekologiska livsmedelsföretag.

Med och diskusterar har vi Horst Neumann, Suomisen Maito Oy, Pramod Jayaprakash, Spices Chef, Gallina ja Jan-Ole Sandås, Ab Finnish Superberries Oy, Matti ja Tuuli Kotaja, Finnish Plant, Tuomas Olkkonen, Alavuden öljynpuristamo, Tuukka ja Mervi Turunen, Mood Food Company Oy.

 

10:00
Birkkalan tila – pk-yrittäjän kokemuksia viennin aloittamisesta.

Företaget har specialiserat sig på produktion av ekologisk spelt och produkter görs för både konsumenter och industrin. Företaget har satsat mer på export under de senaste åren och man söker efter tillväxt genom export i framtiden.

Simo Larmo, Birkkala gård

 

10:30
Vientistrategian ja toimenpiteiden suunnittelu elintarvikeyritykselle

Kåre Björkstrand, Viexpo

13:00
Tietoisku Pohjoismaiden markkinanäkymistä | Business Finland

–Business Finland Sverige, Norge och Danmark presenterar sig själva och berättar om aktuella marknadsutsikter i respektive land.

Christa Elmgren, BF Tanska, Nima Jokilaakso, BF Ruotsi ja Kaisa Nikkanen, BF Norja

Temat under eftermiddagen

Klusterbyggande

14:00
Klusterirakentaminen ja klustereiden tuomat hyödyt

–diskussion om utvecklingen av båt- och
lisvmedelsklustret samt tillhörande ClusDeprojektet.

Kristian Schrey & Lauri Laaksonen, NordicHub, Viexpo

Fredrik Sandelin, Jakobstadsregionens Utvecklingsbolag
Concordia